After work under Tranemo Pride

 

24 maj kl 15-20.00

Glasets hus, Limmared

Samtal om machokultur, hbtqia-personers rättigheter, fackligt arbete och arbetsplatser. Med Stina Nilss från RFSL Sjuhärad, Sonja Larsson från Erik Larsson Bygg.

Poesi och litteratur om HBTQIA, arbete och industri med författarna Hanna Wikman, Yolanda Bohm, Sebastian Lönnlöv. Samtalsledare Marie Hållander.

Utställning av Eric Petterssons fabriksliv.

Bygdens bästa stråkkvartett uppträder, med Kristin Freidliz, Ulrika Hilldén, Lena Kroon och Ida Benjaminsson.

På plats finns också fackförbund med information om vad som gjorts historiskt och vad som görs nu kring jämlika arbetsplatser.

 

 

 

 

 

 

 

HANNA WIKMAN

Hanna Wikman är författare, jobbar på bibliotek och som skrivpedagog. Kommer från Kramfors, bor i Göteborg. Hon skriver poesi och  skönlitteratur och har publicerat sig i tidskrifter, antologier och gett ut romanen Lift (2010). Nästa bok är en roman om syndikalistisk organisering, skogsarbete och kärlek i Vilhelminatrakten 1937.

SEBASTIAN LÖNNLOV

Sebastian Lönnlöv är författare, bibliotekarie och litteraturkritiker, med queerlitteratur som främsta specialintresse. Han har bland annat givit ut fackböckerna Varje dag är en vårdskandal. Reportage från vård och vanvård och HBTQ – böcker bortom normen. Han arbetar nu på en roman.

YOLANDA BOHM

Yolanda Bohm är Spoken word-artist, transaktivist, föreläsare och lärare. 2018 utkom debutboken ”Ikon” på Brombergs Bokförlag – där läsaren får följa med från barndomen i orten, till dans på barrikaderna och vidare ut i rymden i en kamp för att vara sig själv fullt ut. Vi möter rasism, trånga kroppar och könsroller, kolonialism och svåra förluster, men också närhet, kärlek och transhumanistisk gemenskap.

STRÅKKVARTETTEN

Musiken är ett universellt språk som talar till alla människor och som väcker känslor och förmedlar upplevelser. Lika rätt och möjligheter, även till kulturella upplevelser, är viktigt för kvartetten, som spelar en blandad reportrar, från svensk visa via filmmusik till klassiska pärlor. Bakom stråkarna finns: Kristin Freidliz på violin, Ulrika Hilldén på violin, Lena Kroon på viola och Ida Benjaminsson på cello. Samtliga bor eller har bott i Sjuhäradsbygden.

STINA NILSS

Kulturarbetare och aktivist, uppvuxen i Horshaga – mittemellan Dalstorp och Ölsremma, nu bosatt i Mollaryd – mittemellan Herrljunga och Borås. Stina är ordförande för RFSL Sjuhärad och samordnare för RFSL Newcomers Sjuhärad samt engagerad i flertalet föreningar som arrangerar vandringar, litterära program och festivaler. Stina har arbetat fram stora delar av och medverkar i Tranemo Prides program.

SONJA LARSSON

Byggföretaget Erik Larsson Bygg har tagit ett grepp om machokultur och vill förändra de normer och strukturer som skapar psykisk ohälsa och ohälsosam jargong på arbetsplatser och i föreningar.

MARIE HÅLLANDER

är författare, poet och driver Sjuhärad text vid sidan om sitt arbete som lärare. Hållander är boende i Ekered, Dalstorp och i Sätra, Stockholm. Hon har skrivit Tjänster i hemmet (2013) och har publicerat sig i tidskrifter, antologier samt skrivit avhandlingen Det omöjliga vittnandet: Om vittnesmålets pedagogiska möjligheter.

ERIC PETTERSSON

Eric Petterssons debutbok  fabriksliv är en uppgörelse med lönearbetarens verklighet som på många sätt utmanar föreställningarna om politisk litteratur.