Uddebo Festidalen

Barnen i dikten

 

8 juni kl 16:00-18.00
Gula huset, Uddebo

Sara Hallström, Karin Brygger och Anamarija Todorov

Samtalsledare Marie Hållander

 

Sjuhärad text har bjudit in poeterna Sara Hallström, Karin Brygger och Anamarija Todorov för läsningar och samtal om kropp, kamp, kärlek och om att gestalta och skriva om barn/relationer till barn.

Författarskolan, Lunds universitet

 

7 juni 16.00

Gula Huset, Uddebo

 

Matilda Arborelius, Alva From och Jimmy Alm

 

Går det att lära sig att skriva? Vad gör studenter och lärare på Författarskolan i Lund? Matilda Arborelius, Alva From och Jimmy Alm gästar Uddebo Festidalen för att läsa lite nya och gamla texter de skrivit, samt samtala om skrivandet.

 

 

 

Anamarija Todorov är förskollärare och poet, uppvuxen i forna Jugoslavien (Kroatien), kom till Sverige tidigt på 80-talet och bor sedan dess i Bro, en av Stockholms förorter. I debutboken Brytningen (Mångkulturellt centrum, 2013) söker Todorov ord för känslor som mötet med språket och kulturen i ett nytt land väcker. I senaste diktsamling Fröken Forever (Rastlös förlag, 2017) gör Todorov poesi av sina arbetserfarenheter. Flera av Todorovs dikter finns publicerade i olika antologier, kursböcker och tidningar. Todorov har även skrivit krönikor för Flamman och är medlem i föreningarna Arbetarskrivare, Liv i Sverige och Upplands-Bro Poetiska.

 

Sara Hallström bor i Göteborg. Hallström arbetar 75% som förskollärare, och då och då som skrivarkurslärare på folkhögskola. Hallström är poet och har skrivit fyra diktsamlingar samt en barnbok och en bok med dikter och teckningar i samarbete med Vanja Larberg. I sitt skrivande tycker Hallström om att skriva/berätta/fråga saker om platser, kroppar, sinnen, arbete, lek, språk, död och hoppfullhet.

 

Karin Brygger är författare och doktorand i litteraturvetenskap. Hon har gett ut tre diktsamlingar och en samling essäistik. Hon fick sitt genombrott med Vi kom från överallt, en polyfon diktberättelse om ensamma mammor (2015). Hennes senaste bok heter Visst kan man dansa efter Auschwitz (2018) och i juni 2019 kommer på svenska den danska romanen Silfo som hon har översatt från danskan. Just nu skriver hon på en fotoessä om en kvinnas väg från Auschwitz till Göteborg.

 

Alva From studerar tredje året vid Författarskolan i Lund. Där arbetar hon just nu fram en bok om ensamheten i gemenskap, tryggheten i isolation och rädslan för tillhörighet. Nästan uteslutet plockar hon sin inspiration från främlingars konversationer, vänners relationsmönster och sina egna motsägelsefulla beteenden.

 

Jimmy Alm hoppade av Författarskolan under det tredje året för att ge plats åt ett enklare och mer lustfyllt skrivande. Skrev tidigare minituöst omarbetade dikter i den autofiktiva genren med extremt höga krav på autencitet och rytm. Skriver idag dikter utifrån andra människors berättelser på ren och skär inspiration. Flyttade tillbaka till Uddebo i våras.

 

 

Matilda Arborelius läser tredje året vid författarskolan i Lund, är från Vallentuna och bosatt i Malmö. Skriver mestadels korta noveller om karaktärer som inte agerar som förväntat – om de alls agerar, om icke händelser som blir händelser hos läsaren, om träd, sjöar och fåglar som flyger in i fönsterrutor. Jobbar till vardags som journalist.

 

 

För övriga programpunkter under festivalen och information om biljetter osv, se hemsidan.